Eastermar 1 houdt stjonkfabriek in beheer

Eastermar 1 houdt stjonkfabriek in beheer

29 september 2020 11:30

Jurryt Jonkman

Ah, jullie dachten dat wij weg waren.. maar daar bunt we weer!

Na een fikse en succesvolle voorbereiding die de mannen van nieuwbakken Eastermar trainer Edwin Boonstra langs de velden van Geel Wit op Ameland tot die van Nieuw Roden te Nieuwroden en van alles daar tussenin bracht - tijdens deze reis werd menig derdeklasser genadeloos verslagen - bleken de broekophâlders vorige week in de eerste competitiewedstrijd tegen alle verwachtingen in niet opgewassen tegen Zeester (3-0).

Eastermar heeft met Harm Tseard Heidbuurt (Groningen), Sijtse Nijboer (scHeerenveen) en Menno Dijkstra (HarkemaseBoys) een aantal knappe versterkingen binnen weten te halen. Tel daarbij op dat Jurre Dam de hele coronazomer flink door heeft lopen trainen en dit kon wel eens een mooi seizoen beloven te worden. Hiernaast werd overigens ook nog even een fonkelnieuwe vlagger aangeschaft: Woetroe Langman! Hij is geen onbekende voor de VVE; in een duister verleden ging hij hier onder de naam Kawouter als linksback door het leven.

Sijtse, die net voor het weekend zijn rijbewijs binnen wist te hengelen liet tijdens de midweekse straftraining weten dat het voetballen bij de SCH hem veel makkelijker afging, daar was het vaak wel logisch in te schatten wat een tegenstander ging doen.

Voorafgaand aan de wedstrijd was Henk Koster de enige van de gasten die het aandurfde de kantine te betreden, later bleek dat hij dan juist weer het veld niet durfde te betreden.

 De opstelling van de thuisploeg leek in geen geval op die van een week tevoren. Aanvoerder en vakantieman Jurryt Jonkman werd door een blessure van Richard Brouwer na het missen van twee wedstrijden meteen de basis ingesmeten. Max Dam mocht zijn plek onder de lat weer opzoeken. Verder werden Sijtse Nijboer, Jurre Dam, Rindert Venema, Stefan Brouwer, Mike Okkema, Willem Veenstra, Harm Tseard Heidbuurt, Knilles Kootstra en Menno Dijkstra op bepaalde plekken in het veld neergezet.

De lappenmand is naast de eerder genoemde Richard Brouwer gezellig gevuld met Jappie van der Bij, Jelte B Heidbuurt, Johannes Couperus, Simon Dijkstra en niet te vergeten Arjen van der Heide.

Op de bank zaten Theo Douwes, Jelle van der Bij, Jan Jochem Kootstra en Tristan Lahuis.

Leider Jille van der Wal moest thuis op zijn kamertje de uitslag van zijn coronatest nog afwachten voordat hij van zijn strenge Janette van der Meer de deur uit mocht.

Nadat Jens Mulder de toss had verricht (Hij liet deze Eastermar op slinkse wijze winnen) en hij op aangeven van Menno Dijkstra na een prachtige solo doel had weten te treffen was het tijd voor het koningsnummer van deze middag: Eastermar – Sumar!

Het eerste half uur ging het nog redelijk gelijk op, Eastermar begon wat onwennig door alle omzettingen en probeerde een noflik ritme te vinden. Sumar kon aardig meekomen maar tot grote kansen leidde het nog niet. Buiten het feit dat Sumar overduidelijk hands maakte in de eigen zestien, dit betekende het eerste van vier penaltymomenten voor de thuisploeg waarvan de benauwd fluitende Dijkstra er nul durfde te geven omdat hij naar eigen zeggen elke keer net de ogen dicht had.

Sumar probeerde zo nu en dan wat druk te zetten maar buiten Max Dam raakte niemand daar overstuur van. In de 20e minuut kreeg Sijtse Nijboer de bal op de rechtsbackpositie, de nummer tien van Sumar besloot er met gestrekt been in te vliegen en schopte zodoende bijna onze Nijboer kapot. De scheids durfde hier slechts geel voor te geven.

In de 37e minuut zette Jurre ‘Eppie’ Dam een prachtige aanval op poten, hij speelde Menno Dijkstra in die op zijn beurt Sijtse Nijboer toespeelde. Nijboer stuurde meteen Menno richting de achterlijn, daar aangekomen gaf hij de bal laag terug op de meegelopen Nijboer die het ronde geval met links in de korte hoek schoot: 1-0!

Op enig moment kroop de aanwezige verslaggever van de Omrop tijdens de wedstrijd naar trainer Edwin Boonstra toe, er werd gevraagd of de wedstrijd een echte slach om’e mar was qua strijd en beleving, Boonstra wist hier ondanks dat hij de wedstrijd geconcentreerd aan het volgen was vakkundig antwoord op te geven.

De koppies bij de gasten gingen hierna wat hangen, ze hadden vorige week ook verloren en zagen de spreekwoordelijke bui alweer hangen. Dit resulteerde in een wat grimmigere sfeer op het veld, Sumar ging wat meer tijd steken in het maken van overtredingen.

Net voor rust kreeg Menno Dijkstra de bal, hij speelde zijn directe Theo Koster uit en schoot vervolgens raak in de hoek van het doel. 2-0! Dijkstra is helaas vergeten van wie hij de bal kreeg, deze persoon mag zich melden in de DMs van de vvEastermar facebook.

In de rust werd het een en ander besproken. Tevens stond er voor eenieder een bakje thee klaar. Besloten werd nog geen wissels toe te passen.

In de 62e minuut kwam Eppie Dam maar weer eens door over rechts. Na een knappe dribbel hield hij even in om de situatie voor het doel in ogenschouw te nemen. Hierna besloot hij berekenend een balletje voor het doel te slingeren. Daar kwam net de heer Nijboer aangelopen die middels een ferme kopstoot af wist te drukken: 3-0!

In de 72e minuut lagen Stefan Brouwer en de al eerder genoemde gemeen spelende nummer 10 van Sumar na een dieptebal van de gasten op de grond in de Eastermarder zestien. Ondergetekende zag als ooggetuige een tweetal zuivere slaande bewegingen van de gefrustreerde Pieter, de scheids had echter besloten een trappende beweging van Brouwer op te merken en die slaande bewegingen links te laten liggen. Zo kon de thuisploeg de laatste twintig minuten vol maken met een man minder.

Tot problemen zou dit in geen geval leiden, Eastermar wist in ondertal de wedstrijd zelfs nog meer te domineren dan daarvoor maar grote kansen op de 4-0 werden allemaal jammerlijk gemist. Zo kon er worden gedoucht met een prachtige 3-0 overwinning op buurman Sumar!

Waar in Groningen de stank van de bietencampagne is gereduceerd tot die van een heel licht scheetje daar zijn ze dit in Sumar nog niet van plan, er hangt op gezette tijden een fikse geur op de Sumarder rondweg. Hierdoor zal Eastermar de claim op de fabriek voorlopig dan ook niet doorzetten. Wel wordt Lieuwe Nijboer er neergezet als toezichthouder.

Ps. Waar in het programmablaadje trots werd vermeld dat alleen Jacob en Annewieke de wereld met een persoon hadden weten te verblijden, daar mogen ook Idske en Theo gefeliciteerd worden met hun nieuwe spruit. Lokwinske allegear!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!