Yn petear mei..... Johannes Couperus

Yn petear mei..... Johannes Couperus

6 november 2020 12:45

Jurryt Jonkman

Yn petear mei…

Om deze ontzettend verdrietige, stille, nare, kelderklassevoetballoze periode van enige vertier te voorzien is bedacht eens een interview bij een speler van vv Eastermar af te nemen.
Spits Johannes Couperus mag het spits afbijten (snapte)

Mocht dit in de smaak vallen dan zijn wij zeker van plan dit nog eens te herhalen.
Interviewer Simon Dijkstra zette een geelblauwe tafel op de Eastermarder middenstip met een stoel aan elke kant. Hij wachtte vervolgens enkele uurtjes tot de zon de lucht toepasselijk rood zou kleuren. Op precies dat romantische moment van de dag werd de heer Couperus aan het volgende vragenvuur onderworpen:

• Hoi Johannes, alles goed?

Hey Simon, jazeker naar omstandigheden gaat alles best goed met mij.

• Met mij is ook alles in orde, leuk dat je het vraagt.

Terzake! Je bent momenteel geblesseerd, wat is er met je aan de hand?
Ik ben op het moment geblesseerd aan mijn knie. Heb naar alle waarschijnlijkheid een ontsteking in mijn pees. Vervelende blessure waar je lang last van kan houden. Ik ben druk bezig om weer fit te worden, zodat ik na deze periode weer aan kan sluiten bij de groep.

• Wanneer verwacht je weer te voetballen?

Ik verwacht over een maand weer rustig mee te doen. Dan even kijken hoe het gaat. Meestal begin je te snel weer te voetballen zegt mijn fysio.

• Je bent een nummer 9, hoe is het gekomen dat je op deze positie bent komen te staan.

In de jeugd heb ik overal wel gestaan maar het bleek toch dat scoren mijn kwaliteit is. Zelf vind ik linksbuiten ook een mooie positie om te staan. Daar kun je wat meer acties maken. Het scoren vind ik toch wel het mooiste om te doen maar een mooie actie voor het doelpunt maakt het alleen nog maar mooier. Ik probeer vaak de combinatie van deze twee te zoeken.

• Je voetbalt al sinds je 5de Bij VV Eastermar, hoeveel goals heb je in totaal gemaakt?

Ik weet echt niet hoeveel doelpunten ik heb gemaakt. Het zijn er nogal wat omdat we in de jeugd wel vaker met dubbele cijfers de tegenstanders oprolden. Nu scoor ik wel wat minder dan in de jeugd. In het eerste heb ik tot nu toe 14 competitiedoelpunten gemaakt. Ik hoop daar snel verandering in te brengen.

• Wat is de mooiste wedstrijd die je gespeeld hebt?

Dat is ongetwijfeld de wedstrijd tegen Garyp. Ik speelde zelf in de C-junioren maar speelde vaak na onze eigen wedstrijden mee met de B-junioren. Nadat wij onze wedstrijd al hadden gewonnen werd ik met volle vaart naar Garyp gebracht. Het eind van de wedstrijd naderde en we stonden met 3-1 achter. Oane Elverdink en Freek Kootstra besloten mij in te brengen. Toen scoorde ik een hatrick (3 doelpunten) in de laatste 5 á 10 minuten van de wedstrijd. Zo’n wedstrijd vergeet je als speler nooit meer. De keeper van Garyp wordt er ‘s nachts nog wel eens schreeuwend van wakker vertelde hij laatst.

johan_2.jpg

• Jullie hele gezin is betrokken bij VV Eastermar, Is voetbal een veel besproken onderwerp aan keuken tafel?

Jazeker, Na een vergadering vertelt moeders in de diepste details wat er besproken is. mijn vader en ik laten onze mening daar graag ook even op los. Zo hebben wij ook een keer wat in te brengen ;). Martine vertelt meestal hoeveel zin ze heeft in de trainingen. De uitslagen van de wedstrijden laat ze meestal achterwege, geen idee waarom dat is.

• Wie is de beste voetbal(st)er van het gezin?

Mijn vader denkt nog steeds dat hij mister voetbal in het huis is, dus laat ik hem maar in zijn waarde. Diep van binnen weet hij natuurlijk wel dat ‘iemand’ hem al een tijdje gepasseerd is. (Wij nemen voor het gemak aan dat Honke hiermee doelt op zijn zus Martine)

johan1.jpg

• Je hebt inmiddels al meer dan een jaar een vriendin, Ze komt steevast kijken bij de wedstrijden van jouw team maar jij speelt nooit. Wie is haar favoriete speler?

Haar favoriete speler is Jurre Alias Eppie. Ze kan het fanatisme van ús Ep wel waarderen. Als ik weer voetbal zal die mening aangepast worden hoop ik. (Wij vermoeden dat als Honke weer fit is zijn vriendin Mike Okkema als favoriete speler aan zal wijzen, ook een fanatiek menneke)

• Hoe heb je haar eigenlijk aan de haak geslagen?

Ik gaf haar een knipoog op een feestje en toen was ze meteen verkocht.

• Jullie hele lichting van de jeugd speelt inmiddels in het 1e elftal, met welke speler heb je de beste “voetballende klik”?

Ik kan met iedereen wel goed samenspelen in het veld. Met het team dat er nu staat spelen wij sinds jeugd al samen, zowel op het veld als in de voetbalkooi. Met de oude harten is die klik er ook. Als ik echt iemand moet noemen in het toch Menno Dijkstra. Ik heb niet elk seizoen in de jeugd met Menno gespeeld, maar wij kunnen elkaar altijd goed vinden in het veld.

• Wat zijn je verwachtingen voor dit seizoen (als we weer mogen voetballen)?

Mijn verwachting is dat we via de nacompetitie gaan promoveren. Met dit team moet dat wel lukken. Ons team is er zeker niet op achteruit gegaan dus we zullen de knoop nu wel een keer door moeten hakken. Ik verwacht een mooi seizoen met hopelijk weer ons fanatieke publiek langs de zijlijn.

• Wat is je bijnaam en wat kun je ons daar over vertellen?

Ik heb meerdere bijnamen gehad, onder andere Brandaris (vuurtoren Ameland), El Glasi (omdat ik de man van glas ben) Maar mijn echte bijnaam is en blijft Honke. Honke is de vertaling van Johannes in het fries. Ik denk dat ik vaker Honke wordt genoemd op de club dan Johannes.

• Wat voor een beroep zou je uitoefenen als je geen amateurvoetballer zou zijn?

Ik zou mijn beroep niet snel veranderen als ik geen amateurvoetballer zou zijn. Ik zit goed op mijn plek bij Joh Bosgra. Kettingzagen verkopen is bijna een sport voor mij geworden inmiddels.

• Word je niet gek van alle fans die wat van je willen omdat je altijd geblesseerd bent?

Ben het inmiddels wel gewend na al die blessures. Het komt wel weer binnen als je 4x in een middag hoort ‘wat is der no wer mei dy oan de hân jong’. Maar ze hebben wel gelijk hah.

• Wat is je grootste blunder?

In de laatste minuut een penalty missen in de nacompetitie tegen VV. Marrum als ik het mij niet vergis. Marco van der Veen (leider) trapte na de gemiste penalty meteen een stoel naar de barrebiesjes. Vervolgens moesten wij nog een bloedstollende penaltyreeks ondergaan. Gelukkig hebben wij die penaltyreeks wel gewonnen. Dat is wel een van de meest opgeluchte momenten in mijn sportcarrière. 

Bron: Simon Dijkstra
Delen

Lees meer over:
Brandaris Honke

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!