Yn petear mei..... Dries van der Ploeg / âld foarsitter

Yn petear mei..... Dries van der Ploeg / âld foarsitter

13 januari 2021 11:15

Jurryt Jonkman

Om deze flink uit de klauwen lopende winterstop van enig vertier te voorzien is besloten de uitermate succesvol verlopen eerste editie met Johannes Couperus te voorzien van een opvolger.

Ditmaal werd de net als voorzitter afgetreden Dries van der Ploeg bereid gevonden een spervuur aan vragen te beantwoorden.

Omdat Simon Dijkstra het in deze donkere tijd toch wel wat te fris om zijn pissertje vond voor de gebruikelijke geelblauwe interviewtafel op de Eastermarder middenstip, werd er besloten Max Dam als interviewer op pad te sturen. Dam toog met enkele door Dijkstra bedachte vragen en met verder alle vrijheid tot improviseren (dat is het frisse kereltje wel toevertrouwd) naar de Skoallestrjitte.

Dam stelde niet teleur en legde Van der Ploeg het vuur na aan de schenen:

Max vloog met de deur in huis: vol bewondering werd alle waardering uitgesproken voor wat de heer Van der Ploeg voor onze club heeft betekend, “onvoorstelbaar al 40 jaar bij de club betrokken!”

40 jaar?! 50 jaar al potverdikke, vanaf de oprichting. Ik was 13 jaar weet ik nog wel, Siemen Atsma en Bouwe ‘Kap’ waren m’n eerste trainers!

Hoe gaat het met je Dries?

Het gaat goed met me. Ik mis de zaterdagen op het voetbalveld, zoals vele anderen. Daarom moet er wat anders worden verzonnen. De vrouw wil mij ook niet constant in de huis hebben om te spanen. Daarom ben ik druk bezig met mijn hobby, in het hok, met het hout.

Dries_1.jpg

Afbeelding 1: Dries in zijn natuurlijke habitat

Hoe bevallen zo de eerste weken na het aftreden als voorzitter?

In eerste instantie rustig, het voelt een beetje als een zwart gat waar ik in ben gevallen. Dat komt door appjes die ik niet meer binnen krijg en bepaalde geregeldheden waar ik me niet meer mee bezig hoef te houden. Daarom duik ik vaak het hout maar weer in.

Vind je die rust prettig of mis je het voorzitterschap al?

Het is nog niet volledig afgesloten voor mijn gevoel, ik krijg hier en daar toch nog wel eens een appje binnen, dat zal ook nooit overgaan denk ik. Maar er is nog niet een nieuw tijdperk aangebroken waarin ik geen voorzitter was, voor het gevoel is het daarom nog niet volledig afgesloten.

Wat was jouw eerste aanraking met VV Eastermar?

Ik was 13 jaar oud, Jelle Hamstra kwam bij potentiële ‘voetballers’ langs om ze te werven voor de VVE, vanaf dit moment ben ik verbonden aan de club.

Wat was jouw positie binnen het veld?

Op het middenveld, vaak rechts of als ‘6’. Mijn techniek was niet uitstekend maar dit probeerde ik altijd recht te trekken door hard te werken en altijd alles te geven. Conditioneel was ik erg sterk.

Wat is jouw mooiste anekdote uit je spelerscarrière?

Een lastige vraag maar ik ga voor een wedstrijd tegen Rottevalle. Rottevalle beschikte over een sterke spelverdeler die een wedstrijd kon beslissen. Mijn taak was om hem uit de wedstrijd te halen zodat onze spelverdeler, Jan Renkema, de ruimte kreeg om te voetballen.

Resultaat: winst voor de VVE en een kreupelende Rottevalster.

Jullie zijn als familie de laatste 20/30 jaar niet bij het voetbalveld weg te denken geweest, wat betekent VV Eastermar voor jou?

Voor mij en de familie enorm veel. Drie generaties lang nu al. VV Eastermar is voor ons meer dan een sociale bezigheid. De familie Van der Ploeg ademt VV Eastermar.

(Een welbekende quote van de grote boer Frans; die zo gek op spek is dat de geur van de gierdampen van een varkensboerderij hem doen voelen dat hij dat hij leeft, dat gaat door zijn aderen. Daar heeft voor de Van der Ploegjes de heerlijke damperij van de door Bouwe Boersma vers gemaaide grasmat van de Eastermarder voetbalvelden die gelukzalige uitwerking)

Jouw zonen konden ook een redelijk balletje trappen, hoe verhoud jij jezelf tegenover ze?

De jongens waren 100 keer zo goed als ik. Ik was een harde werker. Dit was Roel ook, maar Roel straalde meer rust uit en had een beter spelinzicht dan ik. Ids was een technisch begaafde voetballer, hier kon ik lang niet aan tippen. De jongens zijn altijd goed op- en begeleid.

Kan jij ons meenemen door je trainerscarrière, welke clubs je hebt getraind en zou je daar nog wat leuks bij willen vertellen?

Ik was rond de 25 jaar toen ik begon met een pupillenteam binnen vv Eastermar.

Daarna heb ik een cursus gevolgd en heb zo´n beetje alle teams binnen Eastermar wel getraind. Ik ben nog bij drie clubs ‘buitenshuis’ geweest. drie jaar lang jeugdtrainer bij Kootstertille, zeven jaar lang als trainer van BCV 2 en drie jaar lang als trainer van Suwâld 1.

Voor de eerste anekdote wil ik verwijzen naar het verhaal van Roelof Couperus in de presentatiegids:

We stonden eens 8-0 voor bij rust dus ik haalde ‘the good old boys’ naar de kant. De jonge jongens moesten het doen en uiteindelijk stond er 8-9 op het scorebord. De trainer van de TFS noemde mij de slechtste trainer waar hij ooit tegen gespeeld had.

Tijdens mijn tweede anekdote was ik trainer van Suwâld en moesten we in de koude wintermaanden eens naar Eastermar. Het veld was keihard, als het aan ons lag werd de wedstrijd afgelast. Maar veldbeheerder Bouwe Boersma overtuigde de scheids dat voetballen weldegelijk mogelijk was, dus zo geschiedde.

Nadat het de hele wedstrijd eenrichtingsverkeer was geweest naar ons doel, maakten wij in de 87e minuut 0-1 en pakten de punten. Dit was een flinke domper voor VVE wat meestreed om de titel. Ik ben veertien dagen genegeerd in het dorp…

dries_2.jpg

Afbeelding 2: Dries als hoofdtrainer van VV Eastermar, naast hem zoon Roel.

Wie is voor jou de beste voetballer die Eastermar heeft gekend en waarom? (Om deze vraag wat lastiger te maken mag Dries voor de hand liggende namen als Jurryt Jonkman, Max Dam en Simon Dijkstra niet noemen)

Dat vind ik dan erg lastig. Je doet het in het veld echt met elf en iedereen is op zijn positie goed en heeft zijn eigen kwaliteiten. Wanneer het om technisch begaafde voetballers gaat waarvoor je naar het sportveld komt, mag je voor mij Jan Renkema en mijn zoon Ids opschrijven. Ook vind ik Menno op dit moment zo’n type voetballer.

Wat waren jouw speerpunten toen je 12 jaar geleden als voorzitter werd aangesteld?

Ik wilde graag de kantine opknappen, dit is boven verwachting geslaagd. Daarnaast wilde ik altijd kwalitatief hoogstaande trainers voor het vlaggenschip aanstellen en bepaalde commissies in het leven roepen, zoals de TC.

Hoe verhoudt Eastermar zich ten opzichte van andere clubs met dezelfde omvang?

De normen en waarden binnen Eastermar liggen erg hoog. Dit maakt dat wij een sociale, warme vereniging zijn. Naar mijn idee is vv Eastermar één grote vriendenclub wat barst van het talent. Hopelijk kunnen we dit nog generaties lang volhouden.

De club staat er goed voor! Heb je met een gerust hart het bestuur kunnen verlaten?

Ja, bestuurlijk staat het er goed voor en ik verwacht dat Halbe hier mee verder kan. De juiste poppetjes zitten op de juiste plek dus dit zie ik voor de lange termijn wel goedkomen.

Laatste vraag: coachte je in het veld en hedendaags thuis hetzelfde als op de algemene ledenvergaderingen? Vol passie en enthousiasme?

Natuurlijk, dat zit in mijn karakter. Voor de club ben ik altijd enthousiast en dat zal ik altijd blijven.

Ik word met de jaren wel wat rustiger, maar dat zit hem in de leeftijd ;). Ik hoop dat we met zijn allen snel weer bij én op het voetbalveld mogen staan.

We hopen jou daar ook snel weer tegen te komen Dries!

Mei in tútsje en in LOKKICH NIJJIER fan

Dries, Max, Simon en Jurryt

Bron: Roel van der Ploeg / Max Dam
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!