Facebook Toestaan Niet toestaan

Wedstrijdverslag: VV Eastermar wint bloedstollend duel tegen SC Boornbergum ’80 met 4-3.

15 oktober 2023 2:45

De topper in 4C begon al op vrijdagochtend met een appje uit Boornbergum. Een kennis stuurde de Warming-up Amateurvoetbal uit de Leeuwarder Courant door met als onderschrift: ‘Nu weet je wie je morgen in de gaten moet houden.’ Het bleek een interview te zijn met de ‘dodelijk effectieve’ broers Van Loon, die zich dit seizoen bij SC Boornbergum ’80 hebben aangesloten. Het appje ging meteen door naar Groningen, waar Jelte, Menno, Sijtse en Willem samen in een studentenhuis wonen. Zij wisten natuurlijk dat Boornbergum zich dit seizoen met 5 nieuwe spelers heeft versterkt, waaronder een paar oud-spelers van Drachtster Boys, maar in dit artikel werd wel heel hoog van beide broers opgegeven. Eastermar werd daarmee op scherp gezet en de vier huisgenoten in het bijzonder.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Boornbergum zaterdagmiddag heel voortvarend van start ging en het eerste half uur van de wedstrijd domineerde. Dat resulteerde in de 20e minuut in een doelpunt van jawel, een van de broertjes Van Loon: Mitchell. Zijn doelpunt werd echter een minuut later al beantwoord met een tegengoal. Uit de aftrap gaf Sijtse Nijboer een lange bal op Menno Dijkstra die de bal goed aannam en daarna de doelman makkelijk verschalkte. En dat liet Mark Russchen weer niet onbetuigd: hij scoorde in de 22e minuut en zette daarmee de stand op 1-2. Drie doelpunten in drie minuten tijd. Dat beloofde nog wat voor de rest van de middag. Toen Niels van der Veen, ook een nieuwkomer bij Boornbergum, in de 33e minuut de 1-3 maakte, leek de buit binnen. Eastermar gaf echter niet op en vocht zich aan het eind van de eerste helft terug.  De supporters zochten in de rust dan ook vol vertrouwen de kantine op. Winnen zou wel eens lastig kunnen worden, maar een gelijkspel zat er nog wel degelijk in.

In de 53e minuut kreeg Eastermar een penalty, doordat Rowan Leeftink hands maakte binnen het zestienmetergebied. Penaltyspecialist Sijtse Nijboer deed de wedstrijd kantelen door de bal goed binnen te schieten. Na zijn doelpunt begon Boornbergum te wankelen en dat werd in de 62e minuut afgestraft door Menno Dijkstra: 3-3. Hij kreeg een steekpass van Willem Veenstra en passeerde de doelman wederom makkelijk. Boornbergum was niet bij machte om voetballend terug te slaan en een aantal spelers reageerden dat af op de scheidsrechter. Dat leidde tot meerdere ‘praat-kaarten’. De Eastermarder defensie stond inmiddels weer als een huis, mede dankzij Knelis Kootstra. De wedstrijd leek lange tijd op een gelijkspel af te stevenen, totdat Willem Veenstra in de 90eminuut de verlossende 4-3 maakte. Jille van der Wal gaf, met buitenkant voet, de bal voor op Menno. Die nam de bal uitstekend aan en liet de bal liggen voor Willem. Die tikte de bal links in de hoek en het gejuich was niet van de lucht. Willem mag zich de komende twee weken de 'meest trefzekere aanvaller van de vierde klasse C' noemen, op de voet gevolgd door teamgenoot Menno Dijkstra én Lesley van Loon (beide 5). Boornbergum ging met een kater naar huis.

Zaterdag 21 oktober staat in het teken van de beker. Er doen, naast Eastermar, nog eens vijf teams uit 4C mee aan de knock-out ronde: Boornbergum, Dokkum, Veenwouden, Noordbergum en Ropta Boys. Wij wensen alle ploegen veel succes. Eastermar heeft met eersteklasser ONS Sneek waarschijnlijk de zwaarste tegenstander en kan wel een twaalfde man gebruiken. We hopen dan ook dat de spelers en supporters van de overige teams in 4C op deze vrije zaterdagmiddag de weg naar Sportpark Burgerkamp in Eastermar weten te vinden. Dat geldt ook voor de tegenstanders uit de eerste ronde: GSVV, Westerkwartier en Opende. De wedstrijd begint om 14.30 uur. Het blijft nog even gissen waar de supporters van ONS Sneek zullen zijn: bij de bekerwedstrijd, of bij de derde helft van hun klusdag met ‘happie-tappie’. We houden hun site in de gaten.