Yn petear mei..... Wiebe van der Wal

Yn petear mei..... Wiebe van der Wal

24 februari 2021 21:30

Jurryt Jonkman

Welkom allemaal bij de derde editie van de ‘petearkronieken!’

Het is alweer een tijdje geleden dat wij razende reporter Max Dam naar Dries van der Ploeg stuurden, de hoogste tijd voor een nieuwe!

Ditmaal is aan Wiebe van der Wal het genoegen!

Toen wij intern aangaven op bezoek te gaan bij Van der Wal maakte dit heel wat los; Wiebe blijkt in het bezit te zijn van een opvallende persoonlijkheid. Zo blijkt webmaster Hidde Faber al jaren diep onder de indruk te zijn van Wiebe zijn kwaliteiten in de derde helft, hoe snel hij de biertjes laat verdwijnen, kolkje slaan, het prachtige meefluiten met de op de radio spelende chansons, et cetera, et cetera.

Het slaan van een kolkje ziet er als volgt uit: Wiebe draait om te beginnen een aantal keren vakkundig met het flesje, zodat er een draaikolkje in ontstaat. Vervolgens giet hij het zo het keeltje in, het vliegt net als bij gebruik van een trechter hop naar binnen. “Bysûnder taferiel altyd,” aldus Faber.

Naar verluid geeft Faber zijn fraulein tegenwoordig ook Duitse les, zodat hij straks net als Wiebe kan koketteren met zijn exotisch sprekende dame.

Lieuwe Nijboer, ‘de zingende spits’, bood meteen aan het interview wel af te willen nemen. Eindelijk eens een excuus langs te wippen bij al die schone deernes die in hetzelfde gebouw woonachtig zijn! Over of zijn geflirt en gesjans aldaar wat op heeft geleverd wordt flink gespeculeerd in het dorp. U staat vrij hem daar zelf even naar te vragen, maar enige discretie is gewenst.

Met een aantal door Simon Dijkstra samengestelde vragen onder de oksel toog Nijboer in het nabij verleden naar de Kjellingen. Jetzt geht’s los:

Ah hiele bêste Wiebe, hoe gaat met jou?

Ik mag niet klagen, goed gezond. Iets te dik wel maar verder uitstekend.

wiebe2.jpg

Kan je eerst wat over jezelf vertellen?

Mijn naam is Wiebe en ik ben geboren en getogen te Eastermar. Bijna mijn hele leven heb ik op de Schoolstraat gewoond en inmiddels al weer 2 jaar in de Kjellingen. Ik ben werkzaam als werkvoorbereider/monteur bij een bedrijf dat agrarische werktuigen verkoopt over de hele wereld. Hierdoor ben ik dan ook vaak van huis. Zo had ik laatst nog autopech in Denemarken. Naast voetbal mag ik graag tennissen en skûtsjesilen.

Hoe is jouw voetbalcarrière begonnen?

Bij de Fs volgens mij. Ik dwaalde als lytse man eens fluitend door het dorp, verdwaalde hopeloos en vond mijzelf terug op een grasveld tussen allemaal achter een bal aan rennende leeftijdsgenoten. Heb toen met ze allemaal een praatje gemaakt en daar begon mijn carriêre..

Wie was je beste trainer, en waarom?

Beste trainer… Poe, umh, eefkes stinne… Ik heb niet echt een favoriet maar waar ik wel bewondering voor heb zijn de mannen die mij in de f- en de e’tjes hebben getraind en ook voor degenen die leiders waren. Toentertijd lag mijn focus niet altijd honderd procent bij het voetballen.

wiebe3.png

Hoeveel goals heb je gemaakt en welke was de mooiste?

Ik denk dat ik in mijn carrière bij de VVE maar liefst elf doelpunten heb gemaakt.

De mooiste weet ik nog goed, toen voetbalde ik nog bij de B’s. We kregen een strafschop. Deze werd genomen door Jille van der wal. Deze werd vervolgens vakkundig door mij in de kruising gekopt. (Ik liep per ongeluk tegen de bal zonder dat ik dit door had. Het enige wat ik mee kreeg van deze goal was een doffe knal.)

Wat is je grootste kwaliteit? In het veld, maar ook in het algemene leven.

Poe goeie vraag weer! Ik denk niet dat ik echt een kwaliteit heb op het gebied van voetbal. Ik kan het over het algemeen wel goed vinden met iedereen in het veld; heb nooit een kaart of ruzie gehad. Dit is in het dagelijks leven ook wel het geval.

Je hebt een tijdje in het buitenland (Duitsland) gevoetbald, hoe kwam je daar terecht?

Met het skûtsjesilen raakte ik aan de praat met een paar Duitse meiden en één daarvan is inmiddels al weer zes jaar mijn vriendin. Zodoende heb ik daar twee jaar gewoond en gewerkt. Inmiddels woont zij nu al bijna twee jaar bij mij in Eastermar. Het voetballen heb ik er helaas niet gedaan -- na lang meegetraind te hebben kwam ik helaas net niet door de scouting bij Fortuna Düsseldorf.

wiebe_4.jpg

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in Duitsland en hier, zou men hier nog wat op kunnen steken van de Oosterburen en zo ja, watte?

Kwaliteit en clubliefde. Als je de Bundesliga bekijkt, daar zitten de stadions bijna altijd vol en dit valt in Nederland nog wel eens tegen... Met als uitzondering de wedstrijden van de VVE natuurlijk.

Uiteindelijk speel je toch weer in Eastermar. Bij welk team heb jij je rentree gemaakt?

Volgens mij was dit bij het 2e toentertijd onder de leiding van Freek en Anne. Hier brak ik echter na twee wedstrijden al mijn enkel. Ik stond dan ook op het punt om te stoppen en de schoenen aan de wilgen te hangen. Tot op de welbekende High Thea, Roelof bij me kwam met de vraag of ik ook mee wou ballen bij het toen nog weder op te richten 3e. Hier had ik in het verleden ook in gevoetbald en de leukste tijd van mijn carrière gehad, dus hier hoefde ik niet lang over na te denken.

Op welke positie speel je daar?

Rechtsmidden en/of rechtsvoor.

(Wiebe is een rechtspoot)

In welke helft presteer jij het beste? De eerste, tweede of derde?

Ik denk dat ik het beste ben in de 3e helft. Hier liggen ook mijn kwaliteiten.

(Dit kan Hidde beamen)

Naar verluid heb jij een strak voedingsschema waardoor je zo heerlijk strak in je vel zit, kun je dit toelichten?

Een strak voedingsschema is alles als je een beetje mee wilt komen met het 3e! Onder andere het dieet van tarwesmoothie in combinatie met het bruine fruit kunnen hier niet in ontbreken.

wiebe5.png

Wat vind je van het trainingsveld van VV Eastermar?

Op een gebroken enkel na had ik nooit echt moeite met het trainingsveld. Echter denk ik niet dat het altijd even verantwoord is er op te trainen. Ik hoop dan ook dat er ooit eens een ander veld komt. Dit moet haast wel mogelijk zijn gezien dit bij FC Burgum ook geen probleem was.

Hoe zag je herstel eruit, Heb je alweer achter een bal aan mogen rennen?

Na drie maanden thuis te hebben gezeten mocht ik weer aan het werk. Inmiddels speel ik al weer een tijdje bij het 3e.

Met welke speler van het vlaggenschip zou jij je wel identificeren?

Ik denk met Roelof Couperus na zo veel jaar nog steeds plezier hebben in de sport en de  gezelligheid die hier bij hoort. Je hoeft niet te winnen, als er maar plezier is in en na het spel.

(Wiebe is zo idolaat van Couperus dat hij hem nog steeds een plek in het eerste toedicht, Roelof acteert echter al enige tijd in het Eastermarder derde. Omdat wij Couperus ook wel een noflike vent vinden wordt Van der Wal zijn antwoord hier goedgekeurd.)

Wat zou jij doen als jij een dag die speler kon zijn?

Niet veel meer dan anders.

Als de bal rond is en het is 11 tegen 11, hoe kom jij dan als jongkerel in de bejaardenflat van Eastermar terecht?

Via Woonfriesland. Ik word wat ouder. Dit begin je op een gegeven moment toch te voelen. Daarom leek mij een gelijkvloerse woning met ruime badkamer en een lift toch wel handig.

Heb jij nog tips voor de “Yn petear mei” redactie?

Nee, ga zo door.

(Oké, doen we dat wel)

Welke rol zou jij graag als vrijwilliger vervullen binnen VV Eastermar ?

Dit is alweer een goede vraag! Op termijn nog niks, want ik heb het druk genoeg met mijn werk. Misschien in de toekomst als leider van het 3de maar daar zit nu nog een ijzersterk duo.  Ook vind ik het oud papier altijd wel wat hebben.

Jørn is al jaren grootaandeelhouder van de Harkemase Boys, Heb jij ook de ambitie om de voorzittershamer, op termijn, van Halbe (van Sjo) over te nemen?

Wie weet wat er in de toekomst kan gebeuren. En daarom wens ik dan ook eerst Halbe veel geluk toe.

Mei in stiekem kroepke fan

WIEBE, Lieuwe, Simon en Jurryt

(Voor de facebookbezoekers, mochten jullie nog mooie ervaringen met Wiebe hebben. Of beschikken over meer informatie betreffende Lieuwe zijn escapades. Plaats ze vooral in de reageersectie onder dit petear!)

Bron: Jurryt Jonkman - Lieuwe Nijboer - Hidde Faber - Simon Dijkstra
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!